Potrawy

Surówka wielo warzywna: kapusta biała, papryka, ogórek, koperek, olej rzepakowy

Surówka Coleslaw: kapusta biała, marchew, jabłko, cebula, majonez

Sałatka carska: marchewka, kalafior, brokuł

 

Pasta z indyka: serek śmietankowy, indyk pieczony

Pasta z tuńczyka: tuńczyk, jajko, majonez

Pasta ziołowa: twaróg, tymianek, bazylia, jogurt, koperek/pietruszka nać/szczypiorek

Pasta z groszku: zielony groszek, kolendra, olej rzepakowy

Pasta z szynki i pora: twaróg, jogurt, szynka wieprzowa, por

Pasta z soczewicy: soczewica czerwona, suszony pomidor, cebula, czosnek, olej, kolendra, kmin rzymski

Pasta jarzynowa: marchewka, seler, pietruszka, groszek, ziemniak, jajko, majonez

Pasta jajeczna: jajko, majonez, szczypiorek

Pasta z białej fasoli: biała fasola, wiórki kokosowe

 

Budyń waniliowy: mleko, mąka ziemniaczana, cukier, laska wanilii

Kisiel wiśniowy: woda, wiśnie, mąka ziemniaczana, cukier

Kasza manna: mleko, kasza manna, mus owocowy (truskawka/wiśnia/malina)

Mango Lassi:  jogurt śródziemnomorski, pulpa mango, kardamon

 

Składniki i produkty występujące w menu Dietbox Kids,  mogące powodować alergie lub reakcje nietolerancji (w liczbowym i literowym oznaczeniu produktów):

1. mleko krowie oraz produkty z niego wytwarzane łącznie z laktozą

1. A. kefir / 1.B. maślanka / 1.C. śmietana / 1.D. śmietanka / 1.E. jogurt naturalny / 1.F. jogurt śródziemnomorski / 1.G. sery / 1.G. a. ser żółty / 1.G.c. ser twarogowy

2. jaja kurze / 2.A. majonez

3. ryby

4. mąka zawierająca gluten / 4.A. mąka pszenna / 4.B. kasza jęczmienna / 4.C. kasza manna 4.D. kasza orkiszowa /4.E. mąka żytnia / 4.F. makarony / 4.G. bułka tarta / 4.H. pieczywo

5. seler

6. gorczyca / 6.A. musztarda

7. sezam

8. siarczyny i dwutlenek siarki w stężeniu > 10 m/kg lub 10 mg/l so2 / 15.A. suszone owoce

Śniadanie:

Pieczywo 2 kromki po 35 g (mieszane oraz razowe żytnie) Masło 82% tłuszczu 2 dodatki do kanapek po 15-20 g (np. ser żółty, szynka wieprzowa, wędlina z indyka, pasta warzywna, pasta na bazie twarogu, pasta rybna, pasta jajeczna)

Ciepłe dodatki do śniadania 3 razy w tygodniu: np. jajecznica, parówka, szklanka ciepłego mleka, kakao, kawy zbożowej

Warzywa do kanapek

Herbata owocowa 200 ml

Obiad:

zupa 250 ml

kotlet ok. 80-90 g (gotowy produkt)

gulasz 100-120 g

ziemniaki, kasza, ryż 120 g (gotowy produkt)

dania jarskie np. naleśniki, pierogi: 180 g

surówka 70 g

kompot 200 ml

Podwieczorek

budyń, kisiel, pudding itp. 150 ml

kanapki na podwieczorki : 1,5 kromki

biszkopty, herbatniki, ciasto 50-100 g

Kotlet pożarski

Jest to kotlet z mielonego mięsa drobiowego (udziec z kurczaka) z dodatkiem pieczarek. W jego składzie znajduje się również jajko oraz bułka tarta.

 

Kotlet kładziony

Jest to kotlet z siekanego mięsa drobiowego (udziec z kurczaka) z dodatkiem papryki i majonezu. W jego skład wchodzi również jajko.

 

Zupa „Parzybroda”

Jest to delikatna zupa z kapusty białej, ale w odróżnieniu do kapuśniaku (gdzie dodaje się kapustę kiszoną oraz dodatki mięsne) przyrządzamy ją ze świeżej białej kapusty oraz pomidorów. W jej skład wchodzi również włoszczyzna oraz ziemniaki.

 

Kotlet rybny z soczewicą

Jest to kotlet z mielonego dorsza atlantyckiego, do którego dodajemy również  gotowaną soczewicę czerwoną. Nadaje ona kotletom nie tylko delikatniejszy smak i zapach, puszystą konsystencję, ale również wzbogaca wartość odżywczą tego dania w wysokiej jakości białko roślinne oraz błonnik. W skład kotletów wchodzi również jajko oraz bułka tarta.

 

Kotlet rybny z sosem greckim

„Sos grecki” jest dodatkiem do ryby i podobnie jak „ryba po grecku” składa się z marchewki duszonej z cebulka i dodatku koncentratu pomidorowego.